Ayvalık'ın sizi Cunda Adası'na hazırlayan sokakları, denizin kokusuyla karşılar sizi. Arnavut kaldırımlı dar sokakları, tarih ve kültür dolu detaylarıyla Ayvalık, Cunda'ya adım atmanızı bekler. İlerlerken etkileyici köprüye varırsınız, ada ile kara arasındaki tek bağlantı olan "Türkiye'nin İlk Boğaz Köprüsü" size kendi dilinde hoş geldin der.

İyot kokusuyla dolu, yemyeşil doğası ve kendine özgü mimarisiyle Cunda Adası, ya da diğer adıyla Alibey Adası, ilk dikkatinizi çeken şeylerdir. Alibey Adası adı, milli mücadele döneminde ilk kurşunu atan "Ali Çetinkaya"dan gelir. Mübadele antlaşması sonucunda Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına dahil olan Cunda Adası, eski bir Yunan adasıdır. Her detayı, mübadeleyi size anlatmak için vardır. Burası, doğdukları yerleri terk etmek zorunda bırakılan bir halkın memleketidir. Cunda'da tüm sokaklar denize çıkar ve deniz kenarlarında balıkçı motorlarının sesleri size eşlik eder. Her adımda, her nefeste burada olmanın nedenini hatırlarsınız.

Cunda'ya bir kez geldiğinizde, ruhunuzun bir parçası Cundalı olur. İlk boş vaktinizde, kendinizi adaya gelmek için yolda bulursunuz. Cunda, evden ayrılmak için en güzel sebeptir.

Görülecek Yerler

Agios Yannis Kilisesi

(Sevim-Necdet Kent Halk Kitaplığı)

Agios Yannis Kilisesi

(Sevim-Necdet Kent Halk Kitaplığı)

Halkın Aşıklar Tepesi dediği bölgede bulunan Agios Yannis kilisesi, Rahmi Koç Müzesi’ne bağlı olarak 1997 yılından beri müze hizmeti veriyor. Kütüphanede bulunan kitaplar Emekli Büyükelçi Necdet Kent’e aittir ve oğlu Muhtar Kent tarafından bağışlanmıştır. Adanın her tarafını gören hakim bir konumda bulunan eski şapel, yeni kütüphane manzara seyretmek isteyenler için kafe hizmeti de veriyor. Cunda Adası’nın merkezinde bulunan yapı sahile ve pazar yerine 5 dakika yürüyüş mesafesindedir.

Cunda Taksiyarhis Kilisesi

(Rahmi Koç Müzesi)

Cunda Taksiyarhis Kilisesi

(Rahmi Koç Müzesi)

Cunda Adası’nda yer alan Taksiyarhis Kilisesi, 1873 yılında inşa edilmiştir. Mübadele sonrası camiye çevrilmiş ancak 1944 yılında yaşanan deprem sonrası terk edilmiştir. 2011 yılında Koç Vaktı tarafından restore edilen yapı ziyarete açılmıştır. Cunda Adası’nın merkezinde bulunan yapı sahile ve pazar yerine 2 dakika yürüyüş mesafesindedir.

Tarihi Ayvalık Evleri

Tarihi Ayvalık Evleri

100-150 yıllık geçmişiyle Ayvalık evleri Anıtlar Kurulu tarafından koruma altına alınmıştır. Büyük bir bölümü tescillenmiş olan neo-klasik yapılar sarımsak taşı ve ahşabın uyumunu görebileceğiniz benzersiz bir görsel şölen sunar. Evlere, Ayvalık sokaklarında kaybolarak ulaşabilirsiniz.

Şeytan Sofrası

Şeytan Sofrası

Şeytan’ın ayak izini bıraktığı yer olduğuna inanılan Şeytan Sofrası benzersiz bir seyir noktasıdır. Şeytan Sofrası’na Ayvalık merkezden 15 dakika sürüş mesafesi ile ulaşabilirsiniz.

Ayvalık Ayazması

Ayvalık Ayazması

Kentin içindeki en ünlü ve en önemli dini yapı Panagia Phaneromeni Ayazması idi. Panagia’nın İkona’sı bir rüyanın sonrasında yapılan bir kazı ile 28 Haziran 1852 yılında bulundu. Buraya 1867 yılında Khioslu Kaptan Mihalis Papazis’in harcamalarıyla bir ayazma yapıldı. İlk ayazma 1890 yılında bozularak aynı yılda üzerine daha büyük bir ayazma inşa edildi. Panagia Phaneromeni Ayazması kentin dini yaşantısında 1920 yılına kadar egemen oldu. Panagia Phaneromeni Ayazması 1922’den sonra, bölgenin tümüyle Türklerin eline geçmesiyle etkinliğini tamamen yitirdi. 2016 senesinde başlanan tadilat sonucu Ayazma ziyarete açıldı. Ayvalık sahilden 5 dakika yürüyüş ile ulaşabilirsiniz.

Agai Ianni Kilisesi

(Saatli Cami)

Agai Ianni Kilisesi

(Saatli Cami)

Agai Ianni Kilisesi, Mübadele öncesi bölgede yaşayan Ortodoks Hıristiyan kesim tarafından inşa edilmiştir. Mübadele sonrası, 1928 senesinden itibaren Saatli Cami adıyla Müslümanların hizmetine sunulmuştur. Ayvalık’ta yaşayan farklı inanç ve kültürlerin en önemli temsillerinden biridir. Ayvalık sahilden 5 dakika yürüyüş ile ulaşabilirsiniz.

Taksiyarhis Anıt Müzesi

Taksiyarhis Anıt Müzesi

Ayvalık’ın ilk kilisesi olan Taksiyarhis Kilisesi, 16.YY sonu ile 17.YY başında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Kilise, 1753 yılında büyütülmüş ve 1844’te yeniden inşa edilmiştir. 2013 yılından itibaren Taksiyarhis Anıt Müzesi adıyla ziyarete açılmıştır. Ayvalık sahilden 5 dakika yürüyüş ile ulaşabilirsiniz.

Yeniçarahori Köyü

Yeniçarahori Köyü

Birçok sanat atölyesine ev sahipliği yapan Yeniçarahori, günümüzde Küçükköy olarak bilinmektedir. Köydeki atölyeler ve kafeler ziyarete açıktır. Köy, Ayvalık merkezden 10 dakikalık sürüş mesafesindedir.